Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı

Diyabet, kandaki şekerin sürekli olarak yüksek olması ile kendini gösteren bir metabolizma bozukluğudur. Bu metabolizma bozukluğu sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilmektedir. Çocuklarda görülen bu metabolizma bozukluğuna ise Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı adı verilmektedir.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığında çocuklarda genel olarak görülen belirtiler arasında yorgunluk, çok sık idrara çıkma, aşırı susama ve kilo kaybı söylenebilir. Ayrıca ileri diyabet durumlarında dehidrasyon (vücutta su kaybı) ve kusma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı en çok 5-7 yaş ve ergenlik döneminde görülmektedir. Karbonhidrat ağırlıklı ve dengesiz bir beslenme sonucu, genetik yatkınlığı da bulunan bir çocukta, Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığının görülmesi muhtemeldir.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı riskini artıran faktörler arasında kalıtım en önemli rolü oynamaktadır. Ayrıca dengesiz bir beslenme tarzının benimsenmesi ve karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme de Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı riskini artırmaktadır.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı uzun dönemde organ sisteminde birçok probleme de yol açabilmektedir. Büyüme ve gelişmede duraklama yaşanabilir ve önlenemeyecek bir kilo kaybı yaşanması da muhtemeldir. Ayrıca Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığı vücutta oluşabilecek yaraların geç kapanması ve hastalıkların geç iyileşmesi gibi çeşitli komplikasyonlara da yol açabilmektedir.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığında doktor randevusu öncesinde şikayetler ve belirtiler dikkatli bir şekilde belirlenmeli ve bu belirtiler ile şikayetler görüşme sırasında doktorla paylaşılmalıdır.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığının teşhis edilmesi için kan değerlerinin ölçülmesi ve diyabet bulgularının belirlenmesi için kan tahlili yapılmakta ve hastanın şikayetleri ile birlikte tanı konulmaktadır.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığının tedavi yöntemleri arasında yetişkinlerde olduğu gibi insülin tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca çocukların diyetisyen kontrolünde daha dengeli bir beslenme tarzı benimsemesi ve aktif bir yaşam sürmesi gerekmektedir. Genel olarak tedavi yöntemleri insülin, dengeli beslenme ve aktivite olarak ifade edilebilmektedir.

Çocukluk Çağı Diyabet Hastalığına sahip çocukların aktif bir yaşam sürmeleri gerekmektedir. Ayrıca dengeli bir beslenme ve egzersiz şarttır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Doç.Dr.Hakan UZUN
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Dyt. Gülcan YILDIZ
(Beslenme Ve Diyet Uzmanı,Diyetisyen)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!